Több mint 4000 kezelés eredményei
alapján, mi nem beszélünk mellé!

4foryou 4foryou

Mi az allergia?

2012.06.01 12:10Vissza

Gyakran használjuk az allergia kifejezést, de vajon tisztában vagyunk-e a szó pontos jelentésével, az allergia kialakulásának okáról, ismerjük-e típusait?

Az allergia nem más, mint a szervezet, jobban mondva az immunrendszer felfokozott, kóros mértékű védekezési reakciója az allergénekre, mely minden esetben szerzett állapot.  Allergia csak akkor alakul ki, ha a szervezet legalább egyszer találkozott az allergénnel. A lérzékenységi reakció alapja, hogy az allergének érzékennyé teszik a szervezetet. Allergénnek nevezzük az allergiát előidéző, szervezetet károsító anyagokat illetve hatásokat, melyek ellen szervezetünk ellenanyagot termel. Jelenleg hat féle allergiatípust különböztetünk. A leggyakoribb allergiaforma az I.-es típusú és a IV.- es típusú.

Az I.- es típusú allergiát más néven azonnali allergiatípusnak nevezzük, hiszen a szenzibilizáció, azaz az érzékenység folyamata rögtön jelentkezik és az antigénnel való kontaktus után azonnal allergiás reakciót válthat ki, ami elsősorban a bőrt, a nyálkahártyát és a légutakat érinti.  I.- es típusú allergia például a virágpor allergia kapcsán kialakuló fokozott orrfolyás. A IV.- es típusú allergiát más néven késői típusú allergiának nevezzük, hiszen az allergén és az antigén kontaktusát követően később, nagyjából 24 óra elteltével jelennek meg a gyulladásos jelek. Az allergiás reakció csúcspontját kb. 48 órával, az allergénnel való találkozás után éri el, ezt követően pedig lassacskán visszafejlődik. Az allergiát kiváltó anyag megtalálása az időeltolódás miatt rendkívül nehéz.

A allergiás mechanizmus lényege, hogy az allergén hatására antitest, más néven ellenanyag vagy reagin termelődik a vérben és a vérszérumban, ezzel egyidejűleg pedig megindul a szervezet sejtes immunválasza is (fagocitózis fehérvérsejtekkel). Az allergén és az antitest reakciójaként sejthártyaoldódás és szöveti csapadékképződés jelenik meg. A reakciók során kémiailag aktív anyagok keletkeznek pl.: hisztamin, acetilkolin, prosztaglandinok stb.. A felszabaduló anyagok hatására érreakció és sejtes reakció alakul ki. Az erek kitágulnak, a bőr kipirosodik, a savókiszivárgás alakul ki. A folyamatot fájdalom és viszketés kíséri.

Könnyen kiválthatnak allergiát a különböző élelmiszerek pl.: tej, tojás, diófélék, gyümölcsök, stb., bizonyos kémiai anyagok, melyek enzimes mosószerek, tisztítószerek, gyógyszerek alapanyagai, és a különböző virágporok, pollenek is.

J. A.