Több mint 4000 kezelés eredményei
alapján, mi nem beszélünk mellé!

4foryou 4foryou

Miért fontos a víz szervezetünknek?

2012.06.01 12:13Vissza

A víz biológiai jelentősége hatalmas, nélküle nincs élet a Földön. Az élő szervezet sejtjeinek nagy részét víz alkotja. Az emberi szervezet több mint 70%- át víz teszi ki, ez az arány csecsemőkorban nagyobb kb. 80%, idős korban viszont kisebb, kevesebb, mint 60%.

Az egyes szervek víztartalma is jelentősen magas, a vér nagyjából 86%-a, a máj 84%-a, az agy 78%-a, a szív77%-a , az izmok 70%-a víz. Így nem meglepő az a tény, miszerint, ha a szervezetünkben lévő víz mennyiségének 50%-át elveszítjük, akkor nem maradunk életben. Ha két-három napnál tovább nem jut vízhez a szervezet, akkor olyan nagymértékű vízhiány alakul ki, melyet már nem élhet túl. Elengedhetetlenül fontos naponta legalább 2-3 liter tiszta vizet elfogyasztása.

Mi történik, ha nem fogyasztunk mindennap megfelelő mennyiségű vizet?

Nos, akkor szervezetünk anyagcsere-folyamatai lelassulnak, melynek súlyos következményei vannak. A víz szállítja a szervezetünknek szükséges tápanyagokat az emésztőrendszerünktől a sejtekig, majd a nyirokkal és kiválasztó szervek segítségével kiüríti a méreganyagokat és salakanyagokat. Ha tehát nem fogyasztunk elegendő mennyiségű vizet, akkor a sejtek nem kapják meg a számukra szükséges tápanyagokat és a szervezetünk telítődni kezd méreganyagokkal.

A szellemi és a fizikai teljesítőképesség a szükséges tápanyagok hiányában csökken, míg a felhalmozódó méreganyagok egészségügyi problémákat idézhetnek elő. A víz az anyagcsere-folyamatok mellett biztosítja a vérkeringést, a vér ozmózis nyomását, befolyásolja a vér sav-bázis egyensúlyát, továbbá hőszabályozó szereppel bír, biztosítja testünk állandó belső hőmérsékletét. Nem mindegy tehát, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk.

Vajon bármilyen folyadékkal biztosíthatjuk szervezetünk zavartalan működését?

A válasz nem, egyáltalán nem mindegy mivel próbáljuk meg biztosítani a szükséges folyadék mennyiségét. Szervezetünknek tiszta vízre van szüksége. A különböző színezett, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal készített üdítők kifejezetten egészségtelenek. Magas cukortartalmuk miatt a szervezet nehezen hasznosítja őket, hiszen első lépésként ki kell vonnia a vizet belőlük, mivel csak ezzel tud dolgozni. A nehezen kivont víz mennyisége pedig szükséges az üdítőben található haszontalan anyagok pl.: tartósítószerek kiürítésére.

Üdítők fogyasztásával tehát becsapjuk szervezetünket, mindemellett fogyasztásukkal függőséget alakítunk ki, így automatikusan csökken a víz-ivás ösztöne is. A szénsavas üdítők ráadásul vízelvonó hatásúak, ezért ezek fogyasztása különösen kerülendő. A kávé, a tea szintén vízelvonó hatású, a bennük lévő víz elvonása után szervezetünk víztartalékából is jelentős mennyiséget képesek elvonni.

Ahhoz, hogy szervezetünk alapvető folyamati zavartalanul lejátszódjanak nélkülözhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztása. Vizet fogyasztva egészségesebbek leszünk, emellett életünk vitálisabb, közérzetünk, szellemi és fizikai teljesítőképességünk sokkal jobb lesz.

J. A.