Több mint 4000 kezelés eredményei
alapján, mi nem beszélünk mellé!

4foryou 4foryou

A legmeghatározóbb szépségideálok - Coco Chanel

2012.06.01 12:44Vissza

Coco Chanel neve nem közömbös a világnak. Ő volt az a nő, aki divattá tette a kényelmes ruházatot, a női kosztümöket, a bizsukat és a parfümöt.

Gabrielle Bonheur Chanel, avagy Coco Chanel a francia elegancia és a 20. század legkiemelkedőbb szimbóluma. Mielőtt neve híressé vált, szegénységben élt és nőtt fel. Családjával élt még édesanyja Jeanne Devolle 33 évesen tuberkolózisban elhunyt. Édesapja Albert Chanel a tragédia után magára hagyta gyermekeit, így alig 12 évesen az Aubazine-i ciszterciek által működtetett árvaházba került.

A 7 év alatt az árvaházban kitanulta a varrónői szakmát. Gabrielle forradalmi stílusát erősen jellemzik az árvaházban eltöltött kemény évek. A Chanel divatban felismerhetőek a semleges színek, a keményített gallérok és az egyenes vonaltervezés, amelyek mind az árvaház építészeti stílusát és az apácák öltözködését tükrözi.

Nyaranta rokonaihoz látogatott, ahol unokahúgai megmutatták hogyan kell szebben és díszesebben varrni. 18 évesen elhagyta az árvaházat és Vichyben énekesnőként dolgozott, itt vált Coco néven ismerté. Miután otthagyta énekesnői pályafutását és Párizsba költözött kalapokat kezdett el tervezni és párizsi elit hamar rajongani kezdett alkotásaiért. 28 évesen a Cambon 21. szám alatt nyitott kalapboltot, amely gyorsan felkapott hellyé vált. A kalap bolt után egy butikot nyitott Deauvillben ahol elkezdte gyártani bő szabású, kényelmes alkalmi ruháit, amelyek híressé tették. Látván, hogy butikja milyen népszerű, úgy döntött megnyitja a House of Chanelt.

Coco Chanel maga a kényelem és az elegáns egyszerűség megtestesítője. Félre tette a fájdalmas és összetett elegancia minden elvét, mint például a fűzőt, és bemutatott egy új stílust a kényelem és az egyszerű elegancia jegyében.

A 20-as 30-as évek alatt került ki kezei alól a „kis fekete ruha”, melyet sokoldalúsága miatt népszerűvé tett, mivel bemutatta, hogy nem csak éjjel, de nappal is lehet viselni, csak a megfelelő kiegészítőt kell kiválasztani hozzá. Előszeretettel használt hosszú hamis gyöngyfüzért kosztümékszerekkel, továbbá strasszból, gyémántból, rubinból készült karperecet, ezáltal divattá varázsolta a kiegészítőket. Női ruháihoz olyan anyagokat használt, amelyet férfiaknak volt fenntartva.

Chanel nevéhez fűződik a világ legelső mesterséges parfüme is, a Chanel N05. A legenda szerint Ernest Beux által összeállított és számozott illatok közül Chanel az ötödik üveget választotta, mivel az 5-ös szám volt a szerencseszáma. 1921-ben az év ötödik hónapjának ötödik napján mutatta be a parfümöt, amelynek népszerűsége még ma is töretlen.

Coco Chanel érdekes, izgalmas, gyönyörű, elviselhetetlen volt egyszerre, így vált halhatatlanná a világ számára.

S.E.