Több mint 4000 kezelés eredményei
alapján, mi nem beszélünk mellé!

4foryou 4foryou

A legmeghatározóbb szépségideálok - Audrey Hepburn

2012.06.01 12:46Vissza

A tökéletesség megtestesítőjeként, a gyengédség és naivitás jegyében Audrey Hepburn alakja jelenik meg lelki szemeink előtt. Audrey Kathleen van Heemstra Ruston néven született Brüsszelben 1929.május 4.-én. Származását tekintve anyai ágon holland, apai ágon pedig osztrák volt.

Anyja, Ella van Heemstra bárónő egy vagyonos és előkelő holland család sarja. Apja, Joseph Victor Anthony Hepburn-Ruston bankár. Gazdag, tehetős családban nőtt fel, mindent meg kapott, de mégis magányos volt. Apja hűtlensége miatt 1938 májusában elváltak szülei, ami nagy törést okozott életében. Barátai nemigen voltak, így a balett maradt a támasza, amit nagyon szeretett és sokáig gyakorolt.

1939-ben anyja hazahozatta lányát Angliából, látván, hogy a háború kitört. A németek megszállták Arnhemet, így a tizenéves Audrey a cipőjébe vitte a leveleket az ellenállásnak. Senki sem gyanakodott egy gyermekre, de egyszer mégis elkapták. Már úgy tűnt, következő otthona egy munkatábor lesz, de sikerült megszöknie. Egy pincében elbújva élelem nélkül és rettegve, szinte egy hónapig próbálta túl élni a borzalmakat. Ezt a sokkot sosem tudta kiheverni, anyagcseréje teljesen felborult és súlya sosem haladta meg az 50 kilogrammot.

Anorexiásnak hitték, pedig csak krónikusan sovány volt az éhezések miatt. Ezek a megpróbáltatások megtanították valamire az életben: „… az életben az emberi kapcsolatok a legfontosabbak, sokkal inkább, mint a gazdagság, az élelem, a luxus, a karrier vagy bármi más, amit említeni szoktak.” Színésznőként vált ismerté a világ számára. Audrey élete során 26 filmben, egy tévéfilmben és 5 színházi darabban játszott.

18 évesen kapta meg első szerepét egy reklámfilmben ahol stewardessként tűnt fel a vásznon. Bájával és törékenységével meghódította a világot. A lány láttán mindenki a védelmébe szerette volna venni, hisz olyan törékeny volt. Monte Carloban a hetedik filmje fogatásán szerepet ajánlottak neki a Gigi című színdarabban. Ez a darab felrepítette őt a csillagokig, majd a Brodway ölébe dobta. Leghíresebb szerepe a Római vakáció volt Gregory Peckel. A filmért megkapta a legjobb női főszereplőért járó Oscar-díjat.

Sok kasszasikeres filmben szerepelt, ilyen filmek az Álom luxuskivitelben, a Háború és béke, a My Fair Lady és a Hogyan kell egymilliót lopni?. Nemcsak a filmiparban volt nagy szerepe Audrey Hepburnek, hanem a divatvilágban is. Hubert de Givenchy múzsája volt, ő tervezte a ruháit otthonra és a filmjeihez is. Elegáns stílusa az egész világot megihlette és így a divat ikonjává vált.

Nehéz küzdelmek és sok kapcsolat után született két fia, két házasságból. Egyre kevesebb felkérést fogadott el, hogy gyermekeivel tudjon lenni. 1988-ban az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának, az UNICEF-nek jószolgálati nagykövete lett, ezért nagyon sokat utazott.  1992-ben Szabadság Elnöki Emlékértem kapott tevékenységéért. Egyik afrikai útjáról hazaérve derült ki, hogy rákos. Kívánsága az volt, hogy utolsó perceit Svájcban töltse. A Genfi-tó melletti házában 1993-ban vastagbélrákban hunyt el.

Audrey Hepburn neve nem csak a filmszerepei miatt, hanem a világért tett cselekedetei miatt is vált örökké ismerté.

S.E.