Több mint 4000 kezelés eredményei
alapján, mi nem beszélünk mellé!

4foryou 4foryou

Mitől eltérő bőrünk színe?

2012.01.26 11:33Vissza

 

Bőrünknek több rétege van és ezekben különböző biológiai és kémiai folyamatok játszódnak le. A bőr színét a hámréteg első rétegében lévő melanin adja, amely fehérje szintézis során keletkezik. Ez az első réteg a bazális réteg (stratum basale). A festékképzés kiindulási anyaga a fenilalanin, egy gyűrűs aminosav, ami enzimatikus oxidációval alakul át több lépésben melaninná. A fenilanalin átalakul tirozinná, majd DOPA ( dioxi.pehenilalanin) keletkezik, amely további oxidáció során létrehozza a melanint. 
Mi is az a melanin? 
A bőr természetes színét adó melanint a bazális réteg sejtjei között elhelyezkdeő melanocyták termelik. A festék a melanocyták melanoszóma nevű sejtszervecskéiben termelődik. A hosszú plazmanyúlványok behatolnak a sejtbe így közvetítve a festéket. Ezek a melaninszemcsék( festék) a sejtmag felett helyezkednek el sapkaszerűen. A melanin kémiailag összetett anyag. Termelését pedig a neuroendokrin rendszer szabályozza. Ez egy olyan kettős aktivizálású rendszer, amelyben az agyalapi mirigy hormonjainak elválasztását az idegrendszer befolyásolja. 
Mi határozza meg bőrünk színét?  A bőr színét normális élettani állapotban több színe anyag színe határozza meg. Ilyen a hámsejtben lévő melanin(barna festék) , bőrünk külső rétege, a szaruréteg(startum corneum) zsírjaiban oldott sárga színű karotin, vagy az irha felszínes ereinek hemoglobin tartalom ( rózsás bőr). Egyes belső szervi betegségek is befolyásolhatják bőrünk elszíneződését, például a máj, a hasnyálmirigy, a gyomor, a bélrendszer zavarai pigment felhalmozódást okozhat.
A bőr eltérő színét a pigment rendellenességek is okozhatják. A pigment rendellenesség azt jelenti, hogy a normálistól eltérő mennyiségű festék képződik, eloszlása egyenletlen, esetleg a biokémiai folyamatában is zavar áll be. Ha a külső környezetből kerül a festékanyag a bőrbe, nem beszélünk pigment rendellenességről.  
A festék rendellenességet 3 fő csoportba oszthatjuk. A fokozott festékezettségbe, a csökkent festékezettségbe és a mesterséges festékezettségbe. Ezen fő csoportok is több kisebb fajtákat tartalmaznak. 
A fokozott festékezettség leggyakoribb fajtája a fiatalkori szeplő és a májfolt. A fiatalkori szeplő főleg szőke és vörös haj esetén gyakori. Megtalálható az arcon, a háton, vállakon és a felkaron. A májfolt (cloasma) kialakulását több tényező befolyásolja. A terhesség ideje alatt a sárgatest hormon fokozott termelődése miatta homlokon, orcákon, száj felett található sötétebb elszíneződések jelenhetnek meg. Alhasi problémák például petefészek betegségei az állkapcson, fültőnél, nyakon jelentkezhetnek. Külső hatások is okozhatnak májfoltokat. Ilyen hatások közé sorolható a sugár-, mechanikai-és vegyi hatások.
A csökkent festékezettség közé tartozik a leucoderma, ami szeplőhöz hasonló festékhiányos foltok, valamilyen sérülések vagy bőrbetegségek tüneteiként jelentkezik. A vitilligo szabálytalan festékhiányos foltok. A test bármely részén megjelenthetnek ezek a világos rózsaszín foltok, amelyeknek körvonala sötétebb árnyalatú. A leucodermát és a vitilligot a melanocyták károsodása okozza.
Az albinizmus teljes festékhiány. A melanin képződésének zavarát enzimhiány okozza. A bőrből, a hajból és a szivárványhártyából hiányzik a festék.
A mesterséges festékezettségnek két fajtája létezik. A direkt és véletlenszerű tetoválások.
Kezelésük E-light technológiával történik, de csak a májfolton és a fiatalkori szeplőn végezhetünk E-light kezelést.

S.E.