Több mint 4000 kezelés eredményei
alapján, mi nem beszélünk mellé!

4foryou 4foryou

A Rosacea

2012.01.25 08:41Vissza

A rosacea gyakran előforduló krónikus betegség, melynek tünetei az arc valamely részén jelennek meg. Tünetei leggyakrabban az orcákon, az orr mellett, a homlokon és az állon jelentkeznek. Kezdetben a rosacea csak szélsőséges körülmények között mutatkozik, idővel viszont egyre gyakrabban alakul ki a vörösség és a gyulladás, ami végül állandósul. A rosacea kialakulása túlnyomórészt a 35-50 év közötti hölgyeket érinti. Férfiaknál ritkábban alakul ki, viszont tüneteit tekintve sokkal súlyosabb.

A rosacea kialakulása hosszú folyamat, ezért gyakori hiba, hogy eleinte nem veszünk róla tudomást. Az arc kipirulását leginkább a külső környezeti hatásoknak tulajdonítjuk és eszünkbe sem jut, hogy a rosacea kezdeti stádiuma áll a háttérben. A rosaceanak eltérő súlyosságú fázisai léteznek.

A rosacea kezdeti fázisa az erythematosa, mely csupán bizonyos körülmények pl.: stressz, erőteljes klímaváltozás, csípős ételek fogysztása stb. hatására, időszakonként jelenik meg. Az arc kipirulása általában rohamszerűen jelentkezik és csak néhány percig tart, ugyanakkor előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a bőrpír egy egész órán át látható. A pirospozsgás szín mellé gyakran égető érzés is társul. A kipirulás után a bőr olykor hámlani kezd, idővel pedig egyre durvábbá válik. A rosacea következő stádiuma a teleangiectasia, mikor a bőrpír már állandósult. Az elvékonyodott bőr hajszálerei kitágulnak és nem húzódnak össze. Az acne rosacea esetében pedig a már állandósult hajszálértágulatok mellett, pattanásra emlékeztető vöröses, gyulladt elváltozások, úgynevezett papulák (göbcse) és pustulák (ciszták) jelennek meg, majd elmúlnak. A rosacea ebben a fázisban leginkább acnéra hasonlít. A rosaceának ezen stádiumában fájdalmas feszülő, égő érzés jelentkezik. A legsúlyosabb, legelőrehaladottabb állapot, amikor az arc középső részén, az orcákon, az orron kisebb-nagyobb kiterjedésű vörös, gyulladt csomók jelennek meg. A bőr megvastagodik, pórusai megnagyobbodnak, a kötőszövet és a faggyúmirigy túlburjánzik, végül a bőr szabálytalan felületűvé válik. Az orron megjelenő formáját rhinophymának, míg az állon kialakulót gnatophymának nevezzük. Viszonylag ritkán, de előfordulhat, hogy a tünetek átterjednek a szemre vagy a fülre is.

A rosacea kezelése rendkívül összetett feladat, melyet idejében el kell kezdeni. Fontos megjegyezni, hogy bár a rosacea gyógyíthatatlan, de a tünetei megszüntethetők. A tünetek hatékony kezelése érdekében kerüljük azon környezeti hatásokat, melyek súlyosbíthatják az állapotát. Változtassunk életmódunkon, figyeljük étrendünkre, alkalmazzunk rendszeresen bőrgyógyászunk, kozmetikusunk által javasolt tünetcsökkentő felületi kezeléseket. A rosacea kezeléséről bővebb tájékoztatással szolgálunk az ország valamennyi 4 for you szalon™-jában.

 

J. A.